COMPETITION –  CEIP Carboneras

COMPETITION – CEIP Carboneras

Technical Data

ARQUITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez

PROJECT:
CEIP Carboneras
PROGRAMME:
CHILDREN AND ELEMENTARY SCHOOL
LOCATION:
Carboneras, Almería
DATE OF COMPETITION:
2012
CATEGORY:
Educational
AREA:
3197 m2
PROMOTOR:
Government of Andalucia.
COLLABORATORS:
Antonio Alanís, Jesús Villalta, Fabio Orizia.
ADVISORS:
Elías Pérez Lema 

Equilibrium Exercise

    With austerity of means and resources, the proposal raises rebalance some starting conditions to resolve programmatic and spatial requirements demanded.

General Management >>

    Based on the topography and orientation of the parcel as well as the needs of growth and a balanced budget, the proposal has the following objectives:
a. Autonomy of the different functional units (primary, infant, administration and common uses).
b. Autonomy and quality of outdoor spaces (regarding urbanized spaces, sunlight, functional clarity, protection).
c. Ease and consistency for future growth areas
d. Tours available: Avoid jumps in height between the spaces built within a plant and its outdoor spaces.

Implementation >>.

    Following these objectives raises two separate blocks parallel to the main facade located above the average elevation of the terrain.
The first block contains primary classrooms upstairs and the areas of administration and common uses on ground floor. This block is removed from the street to be located on natural ground elevation build ramps and stairs allowing access from the street and leaving room for the sports into the plot.

    The second block has a single-storey houses the Early Years teaching areas. This block also rests on the natural average elevation of the land and is located equidistant from the longitudinal boundaries of the plot, allowing reserve an area for expansion to the main facade.

Access and Distribution >>

    Given the differences in dimensions to save between sidewalks and the platform on which sits the building, generated three sets of access (ramps, stairs and parking) located in different parts of the facade.

    All these systems lead to the main entrance porch located at the southern end of the block on two floors. The porch leads into a lobby where you distribute the building’s five functional areas: administration, public areas, classrooms of children, primary school classrooms and outdoor space (yards).

    It also provides independent access to the playground and the gym.

    The organization of the building due to the clarity and functional independence of each of the parties. Downstairs a transverse axis associated with access separates into two large areas both indoors and outdoors: the northwest areas and sports, to the southeast area of administration and the playground.

    Two staircases located so equidistant from the center of the main block communicating with the upper floor where are located all primary classrooms. This plant is arranged in double bay with central circulation and concentrated around the elevator and main staircase, all the toilets and special classes or small group.

COMPETITION – New teaching block on the Rabanales campus at the University of Cordoba

COMPETITION – New teaching block on the Rabanales campus at the University of Cordoba

Technical Data

ARQUITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Teaching block for University
LOCATION:
Cordoba
DATE OF COMPETITION:
2010
CATEGORY:
Educational
AREA:
7,556 m2
DEVELOPER:
University of Cordoba
ADVISORS:
Elite Ing. TEDECO Ing.
COLLABORATORS:
F. Orizia, A. Alanís, J. R. Guerra, M. Valiente

    In 2010 the University of Cordoba launched an architectural competition to design the new teaching block on the Rabanales campus at the University of Cordoba.

                             “There are places where one must look at the sky to see the passing of time,” (Albert Camus).

    At MEDIOMUNDO arquitectos we proposed building a compact black that guarantees a minimum surface area of facade for a maximum built volume, that envelopes an atrium.

    On the ground floor an empty space is crossed by two cantilever galleries that provide different perspectives and scales to the inner courtyard on the ground floor. These spaces for coexistence and relating with other users include the main foyer, entrance and seating area that lead to the lecture rooms and the dining area. At MEDIOMUNDO arquitectos we believe that these communal spaces are important for interrelations and exchange. The atrium is a neutralizing space that guarantees natural ventilation (that takes place automatically at nighttime) and maintains the ideal temperature for the appropriate energetic performance of the building. Lit by a sequence of skylights, this atrium invites visitors to take in the university atmosphere and commotion taking place around them.

    In designing the building we worked to a strict system of geometry and modulation to guarantee a maximum structural economy that enabled the construction of bridges over the atrium while avoiding complex structural solutions.

    The structure of the building is organized into modulated spacial arrangements in such a way as to allow subdivisions or extentions of classrooms using mobile panels.

    The 80-student classrooms are located on top of each other on all three floors as are the computer science classrooms located in the corners of the building and on the top floor, making the most of the layout of the telecommunications installations. The 25-student classrooms are located along the longer side of the atrium while the 10-student classrooms are located on the transversal facades and on the bridges that run over the atrium.

32 Council houses in Conil de la Frontera

32 Council houses in Conil de la Frontera

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Council Housing
LOCATION:
Conil de la Frontera
DATE OF COMPETITION:
2004
PROJECT:
2006
COMPLETION:
2009
AWARD:
1st prize
CATEGORY:
Residential
AREA:
3,521 m2
DEVELOPER:
ROSAM (Roche Sociedad Anonima Municipal)
ADVISORS STRUCTURE:
P. Álvarez Ramos, Quantity Surveyor: G. Sandar Núñez
COLLABORATORS:
F. Orizia, A. Cortés, E. Pérez, N. Pintos

    In 2004 MEDIOMUNDO arquitectos won the comission to design thirty-two council houses in Conil de la Frontera in a competition launched by ROSAM (Roche Sociedad Anonima Municipal) to build thirty-two council houses within a newly constructed area filled with developments. The project was completed in 2009.

    At MEDIOMUNDO arquitectos we are interested in exploring the relationship between the interior and exterior of housing as a system of spaces of transition and a filter of intimacy. We tend to avoid simple openings in the facade and in this project proposed an intermediate space for exchange.

    The weather conditions in Conil de la Frontera with strong winds and intense sunlight were decisive in our decision to incorporate a self-protective system of openings and the location of more vulnerable areas in protected parts of the houses without having to use external accessories such as latticework, eaves or parasols. In this way our project proposed passive sustainable systems according to traditional construction methods.

    The brief was to build thirty-two two-storey terraced houses on a plot with an irregular geometry and topography. We proposed a vibrant, modulated and irregular sequence of volumes that create areas of light and shade and adapt to the natural slope of the plot.

    The more public spaces of the houses are located on the ground floor whose entrance is set back from the street with a partially covered area. Next to the entrance there are toilets and a versatile multipurpose area. The brief required this to be a bedroom but we preferred to design an versatile space, thus allowing it to be used as an independent studio, office or playroom.

    The other communal areas within each of the houses are well connected via qualified corridors. The ample staircase is incorporated into both the kitchen and living room and the covered balcony on the first floor connects the bedrooms with outside world.

COMPETITION – 24 Social Housing, Gräfelfing

COMPETITION – 24 Social Housing, Gräfelfing

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
24 Social Housing
PROGRAMME:
Social housing, garden, common spaces and  Underground Carpark
SITE:
Gräfelfing, Munich, Germany
COMPETITION DATE:
2015
CATHEGORY:
Housing
AREA:
1560m2 Housing 600m2 Underground Carpark
DEVELOPER:
Community of Gräfelfing
TEAM:
Claudia Cerrelli

The project for  24 apartments is designed as two buildings, linked by an open-air portico, which works as a connection with the interior of the site, a space whose surroundings are landscaped, for the use and enjoyment of the community.

The common spaces are privacy filters, which propose a sequence of accessible journeys.

The apartments are built with optimal principles of sustainability and technical development of innovative solutions, which achieve a friendly and daily environment, as we could say that described Bertold brecht in his poem:Satisfactions “The first look through the window upon waking the old book again found the excited faces snow, the change of seasons the newspaper, a dog, the dialectic bathe, swim, old music comfortable shoes, understand, new music Write, plant, travel, sing and be kind. “

COMPETITION – New housing in Chorweiler Nord (KÖLN)

COMPETITION – New housing in Chorweiler Nord (KÖLN)

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
New housing in Chorweiler Nord
PROGRAMME:
250 housing and Urban Development
SITE:
Chorweiler, Germany
COMPETITION DATE:
2015
CATHEGORY:
Housing
AREA:
18 HA
DEVELOPER:
GAG Immobilien AG 
TEAM:
Claudia Cerrelli, María García Otero, Valme Del Rio López, Ellen Mekiffer