CAÑADA ROSAL MUNICIPAL LIBRARY (SEVIILLE)

CAÑADA ROSAL MUNICIPAL LIBRARY (SEVIILLE)

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
Cañada Rosal Municipal Library (Seville)
PROGRAMME:
Municipal Library
LOCATION:
Plaza Sta. Ana, Cañada Rosal (Seville)
COMPETITION:
2005
PROJECT:
2006
BUILT/COMPLETION:
2009
AWARDS:
1st Prize
CATEGORY:
Library and Social Services
AREA:
200 m2
DEVELOPER:
Empresa Pública de Suelo de Andalucía (EPSA – part of the Regional Government of Andalusia)
COLLABORATORS:
F. Orizia, A. Pérez, P. Alvarez, DimArq SL

In 2005 Cañada Rosal Town Council (Seville) launched an architectural competition in collaboration with the Empresa Pública de Suelo de Andalucía (EPSA – part of the regional government of Andalusia) to design a public library. MEDIOMUNDO arquitectos was awarded first prize for their proposal and the construction of the public library was completed in 2009.

When designing the public library we proposed creating a meeting point for information and culture. Under a continuous roof, whose folds create a dialogue with neighbouring constructions, consecutive interior spaces are defined by light entering via skylights. The homogeneity of the materials used in the construction is diminished due to sequences of light and shadow that create an increasing degree of privacy as one moves from the entrance to the most intimate part of the library located near the patio and the children’s area. In this way the library becomes a gradual extension of public space.

The project proposed a very simple layout for the optimal use of space. Visitors enter via a double-height lobby, a place of exchange with the public space outside. In it shelves and a bulletin board hide a staircase that leads to the reading room on the top floor. The elevator and ancillary services are located on the ground floor immediately after the lobby. This transitional area makes way to a reference section, audio books, computers and press. Next comes a children’s area accentuated by an overhead laylight that leads into the rear courtyard.

The reading room is located on the top floor. To reach the administration area visitors must cross a bridge that overlooks the children’s area below. The folds in the roof define the spatial sequence on this floor. Two skylights, the courtyard and the openings in the facade are the sources of natural light. Meanwhile, the walls themselves have been converted into built-in shelves and bookcases to ensure maximum fluidity and continuity of space.

MEMBRILLA HEALTH CENTRE

MEMBRILLA HEALTH CENTRE

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
Membrilla Health Centre (Ciudad Real)
PROGRAMME:
Health Centre
LOCATION:
Membrilla, Ciudad Real
COMPETITION OF DATE:
2004
AWARDS:
1st prize
CATEGORY:
Health
AREA:
2.450 m2
DEVELOPER:
SESCAM (Government of Castilla La Mancha).
ADVISOR:
JM Sialka (Grupo SIALKA)
COLLABORATORS:
J. Ortega, A. Cortés, E. Pérez, F. Navarro

In 2004 SESCAM launched an architectural competition to design a health centre in Membrilla (Ciudad Real). The competition asked participants to design a health centre in a small village near Manzanares. MEDIOMUNDO arquitectos was awarded first prize in 2005. The construction was completed in 2009.

The location of this project on the urban periphery and the absence of other buildings in the immediate environment led us to design a building that fits in with the surrounding agro-industrial landscape. The building comprises different spaces in order to create an intimate relationship with its future users. For this reason the building has been designed on two floors. The first floor is a continuous space while the ground floor is a succession of connecting courtyards that illuminate the interior and break up the building giving it a friendlier and more intimate scale for visitors. Meanwhile, the façade is covered in prefabricated concrete panels reminiscent of industrial constructions in the area that have been adapted to the dimensions of the building.

The different spaces have been arranged around the various courtyards in such a way that the covered areas are enhanced by the open spaces. The building is arranged around a central axis that contacts the various spaces on both floors. There are two entrances: the main entrance on the western side located closest to the village while the emergency entrance is on the north side guaranteeing accessibility and parking for ambulances. By arranging the different areas around a central space the project achieves the ideal relationship between the more frequented services on the ground floor such as the doctor’s surgeries, physiotherapy department and the emergency department. All other outpatient treatment takes place on the first floor, alongside the administrative and teaching offices. All of the doctor’s surgeries have natural light and ventilation, while the waiting rooms are located in well-lit and open plan spaces in order to ameliorate the experience for patients visiting the centre.

ARRAYANES SCHOOL

ARRAYANES SCHOOL

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
CEIP Arrayanes
PROGRAMME:
Primary School
SITUATION:
Granada, Spain
PHASES:
2010 Concurso, 2011 Proyecto
CATEGORY:
Education
AREA:
2265 m2
DEVELOPER:
ISE Andalucía_ Junta de Andalucía
COLLABORATORS:
Alberto Babío, Daniel Asencio, Fabio Orizia.
ADVISORS:
Elías Pérez Lema, Tedeco Ingenieros, Elite Ingeniería

The project is a result of an open national competition that MEDIOMUNDO achieved the first prize on September 2010. The promoters of the project were the public body of Andaluz Infrastructure and Educational Services of the Ministry of Education and Culture and Sport of the Junta de Andalucía, in Spain. The project interventions concentrate on the two existing buildings:

In the first intervention the rehabilitation of the existing kindergarten includes new classrooms, a new Early Childhood Center and Primary type C1, and creates a new classroom block consisting of 6 elementary classrooms and common services (administration, teachers offices, lounge is generated multipurpose , library, gym , bathrooms, locker rooms, etc. ..) . The existing building is transformed to comply with the new demands of use, accessibility and energy efficiency, and an access gallery connecting the two buildings. The new classrooms are placed so as shelters and outdoor children protected playground spaces to join the building entry that maintains the traceability between them. It also optimizes the energy demands of the whole set and makes more efficient interventions.
The second intervention is about the rehabilitation and restoration of the primary education facilities of the Official School of Languages, so as to satisfy the standards and energy demands. New classrooms, administrative spaces are formed as well as a new gym, new linked garden and dining room.
Both interventions are connected by a large garden that embraces spaces for recreation and game purposes. It has been redesigned to accommodate playground, sports courts and green spaces for meetings, simultaneously improves the entire environmental performance.

NEW SCHOOL – WINNENDEN

NEW SCHOOL – WINNENDEN

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
New School
PROGRAMME:
New Classroom building and Dining Room for the Robert Boehringer Albertville-Realschule School.
SITUATION:
Winnenden, Germany
DATES:
COMPETITION, 2015
DEVELOPERS:
town of Winnenden & Albertville-Realschule Winnenden
COLLABORATORS:
Claudia Cerrelli, Jörg Lothar

      The new two-floor building is made up of three parallelepipeds set on a parcially transparent ground floor. The visual connection between the new open spaces and the public green spaces behind the school is assured by a big hall, the principal access to the building.
The facade, thought in natural wood, combines itself perfectly with the existing landscape.

      One of the main ideas of the concept is to create a compact building, allocating the required program in two floors and permitting to have an higher quantity of open spaces in the ground floor.

      The second floor, which hosts the three learning houses (one each two years), is thought as a space which is well-defined and flexible at the same time and that permits open air activities thanks to the creation of a patio for each learning house.

      The ground floor is dedicated to the common areas, the specialized classrooms (music, physics, chemistry, etc.) and the administation area. In the southern part of the plot is set the restaurant, that is at the service of the entire school complex and that will be realized in two phases. With its transparent courtain wall and its skylights, the restaurant appears as an enlighted, cozy space.

COMPETITION – New Headquarters of The Professional Conservatory of Danza, Almería

COMPETITION – New Headquarters of The Professional Conservatory of Danza, Almería

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
Professional Dance School Almería
PROGRAMME:
Dance center
LOCATION:
Almería
DATE:
2018
CATEGORY:
Educational
AREA:
5000m²
DEVELOPER:
ISE Andalucía
ADVISORS:
Enrique Cabrera Martín, María Bernardette Soust-Verdaguer,
Pedro Francisco Martínez Moreno
COLABORATORS:
Alicia Jimenez

The New Dance School of Almeria is thought as a building which compacity and porosity manages to arrange best connections between the meeting spaces, teaching area and courtyards, that we name garden-patios (xero garden) and shadowed-plaza. They are tempered spaces which favor the bioclimatic behavior of the total volume, by means of wind flow, the nocturnal cooling, and fluent water.  The two sections-concept of the building explains its bioclimatic behavior to control and manage of natural conditions, to limit the use of the MEP & energy.