32 Council houses in Conil de la Frontera

32 Council houses in Conil de la Frontera

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Council Housing
LOCATION:
Conil de la Frontera
DATE OF COMPETITION:
2004
PROJECT:
2006
COMPLETION:
2009
AWARD:
1st prize
CATEGORY:
Residential
AREA:
3,521 m2
DEVELOPER:
ROSAM (Roche Sociedad Anonima Municipal)
ADVISORS STRUCTURE:
P. Álvarez Ramos, Quantity Surveyor: G. Sandar Núñez
COLLABORATORS:
F. Orizia, A. Cortés, E. Pérez, N. Pintos

    In 2004 MEDIOMUNDO arquitectos won the comission to design thirty-two council houses in Conil de la Frontera in a competition launched by ROSAM (Roche Sociedad Anonima Municipal) to build thirty-two council houses within a newly constructed area filled with developments. The project was completed in 2009.

    At MEDIOMUNDO arquitectos we are interested in exploring the relationship between the interior and exterior of housing as a system of spaces of transition and a filter of intimacy. We tend to avoid simple openings in the facade and in this project proposed an intermediate space for exchange.

    The weather conditions in Conil de la Frontera with strong winds and intense sunlight were decisive in our decision to incorporate a self-protective system of openings and the location of more vulnerable areas in protected parts of the houses without having to use external accessories such as latticework, eaves or parasols. In this way our project proposed passive sustainable systems according to traditional construction methods.

    The brief was to build thirty-two two-storey terraced houses on a plot with an irregular geometry and topography. We proposed a vibrant, modulated and irregular sequence of volumes that create areas of light and shade and adapt to the natural slope of the plot.

    The more public spaces of the houses are located on the ground floor whose entrance is set back from the street with a partially covered area. Next to the entrance there are toilets and a versatile multipurpose area. The brief required this to be a bedroom but we preferred to design an versatile space, thus allowing it to be used as an independent studio, office or playroom.

    The other communal areas within each of the houses are well connected via qualified corridors. The ample staircase is incorporated into both the kitchen and living room and the covered balcony on the first floor connects the bedrooms with outside world.

COMPETITION – 24 Social Housing, Gräfelfing

COMPETITION – 24 Social Housing, Gräfelfing

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
24 Social Housing
PROGRAMME:
Social housing, garden, common spaces and  Underground Carpark
SITE:
Gräfelfing, Munich, Germany
COMPETITION DATE:
2015
CATHEGORY:
Housing
AREA:
1560m2 Housing 600m2 Underground Carpark
DEVELOPER:
Community of Gräfelfing
TEAM:
Claudia Cerrelli

The project for  24 apartments is designed as two buildings, linked by an open-air portico, which works as a connection with the interior of the site, a space whose surroundings are landscaped, for the use and enjoyment of the community.

The common spaces are privacy filters, which propose a sequence of accessible journeys.

The apartments are built with optimal principles of sustainability and technical development of innovative solutions, which achieve a friendly and daily environment, as we could say that described Bertold brecht in his poem:Satisfactions “The first look through the window upon waking the old book again found the excited faces snow, the change of seasons the newspaper, a dog, the dialectic bathe, swim, old music comfortable shoes, understand, new music Write, plant, travel, sing and be kind. “

COMPETITION – New housing in Chorweiler Nord (KÖLN)

COMPETITION – New housing in Chorweiler Nord (KÖLN)

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
New housing in Chorweiler Nord
PROGRAMME:
250 housing and Urban Development
SITE:
Chorweiler, Germany
COMPETITION DATE:
2015
CATHEGORY:
Housing
AREA:
18 HA
DEVELOPER:
GAG Immobilien AG 
TEAM:
Claudia Cerrelli, María García Otero, Valme Del Rio López, Ellen Mekiffer  

COMPETITION –  Residential complex for elderly people

COMPETITION – Residential complex for elderly people

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
Residential complex for elderly people
PROGRAMME:
180 houses + common services
SITE:
Meruelo, Cantabria, Spain
COMPETITION DATE:
2016
CATHEGORY:
Housing
AREA:
6,8 HA
DEVELOPER:
Ciudad Residencial Brisa del Cantábrico Sociedad Cooperativa
TEAM:
Claudia Cerrelli, Simona Cojocaru

    Based on the concept of ´identity within diversity`, the proposal is organized as a set of buildings and open spaces that allow for the best optimization of the topography and landscape, as well as the control of building scale, in order to deliver a sense of proximity and identity to the residents.

    The group of buildings for communal use is set in the central part of the plot, to achieve, as much as possible, an equal travel distance to/from the living units. Organized around a central square, which acts as an agora – the main meeting point, all communal buildings are connected through a series of covered walkways.

    The living units are distributed in 4 distinct districts, composed of groups of 4-6 houses, alternated with open spaces. We propose a modular pattern with shared services which can be adapted internally for various configurations, depending on the needs of the residents. All units have direct access externally, through individual porches and gardens. Two approaches to the houses‘ roof enclosures allow for an overall unity, without losing individuality.

    In order to achieve full accessibility for all units, each group of houses is set within similar terrain slope and the connection to the communal areas is achieved through flat covered walkaways or a system of fully accessible ramps.

    The organization and distribution of the buildings avoids large built areas, generating a scale that matches the small neighboring town. The diversity of green and open spaces, such as planted gardens, allotments, outdoor activity areas or informal green spaces encourages a variety of activities, sedentary or active.

    The proposal embodies both an architecture and infrastructure which can incorporate various circumstances of the inhabitants.

COMPETITION – 186 Council flats for rentals in Carabanchel

COMPETITION – 186 Council flats for rentals in Carabanchel

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Council Flats and Urban Design
LOCATION:
Madrid
DATE OF COMPETITION:
2007
CATEGORY:
Residential
AREA:
10,000 m2
DEVELOPER:
Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo (EMVS – Madrid Municipal Housing Developers Council)
CO-AUTHORS:
MOG Arquitectos
COLLABORATORS:
F. Orizia

     In 2007 EMVS (the Madrid Municipal Housing Developers Council) launched an architectural competition to design 186 council flats for rentals in Carabanchel. The terms and conditions asked for the design of a traditional perimeter block development with a central courtyard.

    At MEDIOMUNDO arquitectos we decided to modify the original terms and conditions due to the topographical characteristics of the plot. We proposed the construction of a continuous zigzaged housing block whose location and orientation were adapted to the steep slope of the plot with the aim to contribute to a permeable urban fabrics and put in place basic criteria of sustainable architecture.

     In our proposal the built areas are threaded around interconnected garden-filled courtyards on the ground floor that open up onto the outside world. Apartments and covered galleries on the upper floors continue the sequence of irregular spaces overlooking large open courtyards.

     In our proposal the apartment typology is organized in three zones: continuous rows: covered galleries, amenities and facilities, and living quarters that are priority oriented to the southeastern side of the apartments. The zigzag nature of the construction, whit the tree continuous zones, makes the consistent typology of the apartments function correctly allowing for coherent ventilation, sunlight, circulation and accesibility throughout the whole.

COMPETITION – 160 Council Houses

COMPETITION – 160 Council Houses

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
160 Viviendas VPB en Villaverde Madrid
PROGRAMME:
Council Flats and Urban Design
LOCATION:
Madrid
DATE OF COMPETITION:
2009
CATEGORY:
Residential
AREA:
22,300 m2
DEVELOPER:
EMV (Madrid Municipal Housing Developers City Council)
CO-AUTHORS:
MOG Arquitectos
COLLABORATORS:
F. Orizia, S. Casitas, R. Elías

    In 2009 Madrid City Council launched an architectural competition to design 160 council flats in a completely new development built on a wasteland in the form of an enclosed structure with an inner courtyard.

    We proposed the creation of a permeable architecture. In opposition to traditional perimeter block of unitary height, we proposed the construction of a series of buildings whose position and orientation obey basic criteria for sustainable architecture: optimising sunshine in the housing units and within the inner courtyard.

    We proposed constructing four buildings positioned in such a way as to create a homogeneous but permeable whole. “The empty spaces, depending on their potential, have been converted into spaces that form part of a large communal house or receptacles or spatial translations of new social habits” (Manuel Delgado, sociologist).

    MEDIOMUNDO arquitectos has coined the phrase “everyday codes” defined as the daily routines we all tend to follow in everyday life. Because of this we replicate these codes on rythmic facades, while incorporating elements of diferentiation in keeping with the variety of everyday family life. In our proposal the facades are made of concrete modulated panels. The openings are modulated and filtred by perforated metal panels of different densities depending on their orientation and direction of the sun. These panels preserve the intimacy of the building from the outside world.