COMPETITION – 220 Council Flats in Regiones Devastadas

COMPETITION – 220 Council Flats in Regiones Devastadas

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Urban Design and Council Flats
LOCATION:
Seville
DATE OF COMPETITION:
2010
CATEGORY:
Residential
AREA:
19,500 m2
DEVELOPER:
Empresa Municipal de la Vivienda de Sevilla (EMVISESA – Seville Municipal Social Housing Company)
CO-AUTHORS:
MOG Arquitectos
COLLABORATORS:
F. Orizia, A. Babio, D. Asencio

    In 2010 Seville Town Hall launched an architectural competition to design 220 council flats in an area known for its urban decay. Part of the project included conducting a study into the urban design, infrastructure and installations, as well as the construction itself.

Guidelines for proposed planning

· Create a continuous and diverse open space: it will guarantee the permeability of the built areas in order that the green areas act as a        stage for activities and everyday life.
· Propose a construction that adapts to the various urban scales: the project should blend in with the nearby buildings while also offering a new point of reference in the city.
· Encourage the active and continued use of the open spaces by the neighbourhood by creating accessible, sunny and fully equipped green areas.
· Guarantee favourable bioclimatic conditions (sunlight, humidity and wind protection) in order to promote a socially welcoming environment.
· Create an accessible and a permeable space: the project should allow easy access in order to connect with surrounding public spaces and streets.
· Create a porous space: the project should be made up of courtyards to allow natural cross ventilation and to avoid closed spaces.
· Combine residential needs with those of the service sector to activate the urban surroundings.
· Propose communal areas on each landing.
· Put in place environmental optimization protocol throughout the project: controlled management of water, energy, waste and active participation by locals.
· Use sustainable production methods: the project should ensure the use of standardised construction methods that employ prefabricated modules resulting in energy savings throughout the entire process.
· Propose planning parameters to facilitate the project management
· Ensure that the open spaces are not fractured
· Optimise the distribution and height of the construction across the three residential buildings with integrated commercial premises, parking spaces and storage.
· Propose a simple development with effective facilities in which the vegetation and materials chosen enrich the urban space.

COMPETITION – ALOJAMIENTOS PROTEGIDOS Y SERVICIOS SOCIALES, SEVILLA

COMPETITION – ALOJAMIENTOS PROTEGIDOS Y SERVICIOS SOCIALES, SEVILLA

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIO MUNDO Arquitectos. Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
32 STAY. PROTECTED AND ASSISTANCE SERVICES, Seville East
PROGRAMME:
Accommodations and care services for victims of gender-based violence
SITE:
C/Flor de Azalea, Sevilla Este, Sevilla.
COMPETITION DATE:
2010
CATHEGORY:
Housing
AREA:
1.600 m2
DEVELOPER:
Municipal Housing Company. Seville City Council.
CO-AUTHORS:
Mario Ortega Gómez
TEAM:
Fabio Orizia, Alberto Babion, Daniel Asencio

An object is inserted in the park: a COMPACT BUILDING surrounded by free space, a piece with some DISCRETE and ELEGANT SINGULARITY, whose shape is born from the ECONOMY OF GestS that help a simple building to ARTICULARSE with the urban environment, also inviting tour it.

It is organized around an INTERIOR PATIO: on the outside it is shown TENSA and MOLDEADA, while inside the galleries present a more relaxed relationship between the common spaces and the houses. The accommodations are adjusted to avoid ‘blind’ testers and medianeras, turning the house to achieve a continuous volume at all times.

With massive facades and holes controlled and protected towards the streets, the building opens to the courtyard through a GALLERY of circulation SIFTED by a plant skin composed of climbing plants that colonize a metal mesh of variable density. The gallery behaves like an intimacy filter for the accommodation, bringing a changing background to the courtyard and favoring cross ventilation. The houses are oriented East-West, guaranteeing the optimal sun of their pieces and interior spaces.

According to criteria of compacting the program and maximum media economy, all the Common and Assistance Services on the ground floor of the building are proposed. To the East the administrative areas, and west, towards the wooded free space, the Common Services (Ludoteca, living-dining room and multipurpose room).

COMPETITION – 52 Council flats in Torreblanca

COMPETITION – 52 Council flats in Torreblanca

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Council flats
LOCATION:
Seville
DATE OF COMPETITION:
2009
CATEGORY:
Residential
AREA:
3,079 m2
DEVELOPER:
Empresa Municipal de la Vivienda de Sevilla (EMVISESA – Sevilla Municipal Social Housing Company)
CO-AUTHOR:
MOG arquitectos
COLLABORATORS:
F. Orizia

    In 2009 EMVISESA launched an architectural competition to design fifty-two council flats within a perimeter block.

    Our proposal incorporated a highly permeable central communal courtyard well connected to the outside world via entrances. In our proposal all the entrances to apartments are located within the courtyard on both the ground floor and the first floor. In this way we hoped to encourage activity within the central courtyard.

    The use of vegetation in communal spaces and the permeability of the ground floor via entrances, stairs and covered balconies on the first floor come together to make up high quality residential communal spaces.

    The building was designed on four levels including the roof terrace and basement. On the roof terrace we located two communal areas for individual clotheslines and the air-conditioning units from each apartment. On the north and south roof we located the general installations and solar panels.

COMPETITION – 15 Council Flats

COMPETITION – 15 Council Flats

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
15 council flats
LOCATION:
Huelva
DATE OF COMPETITION:
2005
CATEGORY:
Social Housing
AREA:
2,450 m2
DEVELOPER:
Junta de Andalusia (Andalusian Regional Government)
COLLABORATORS:
F. Orizia, O. Navarro, S. Morales

     In 2005 the Junta de Andalusia (the Andalusian Regional Government) launched an architectural competition for young architects to design fifteen council flats and associated private, communal and public spaces in Huelva.
At MEDIOMUNDO arquitectos we believe that habitat is just as important, if not more important, than habitation: the spatial, social and cultural filter in which we relate with each other and represent ourselves.

     The brief included designing 15 council flats and their associated private, comunal and public spaces functioning as a supporting structure for the integral production of habitat. In our proposal we ensured that the the transition from public to private spaces takes place via gradients of communal or collective spaces equipped with vegetation, shade, seating areas and playgrounds in order to guarantee this process.

     An ample entrance connects the inner courtyard with the nearby public spaces. On the ground floor the courtyard is elevated with a covered seating area to avoid the look and feel of a well and it incorporates a children’s playground and abundant vegetation. The collective space on the first floor opens our onto the street and one side of the courtyard looks out onto the outside world. The double-height collective space on the second and third floor looks out at the street. In this way it creates a relationship between the interior and exterior allowing for natural ventilation.

     “The empty spaces, depending on their potential, have been converted into spaces that form part of a large communal house or receptacles or spatial translations of new social habits” (Manuel Delgado, sociologist).

     MEDIOMUNDO arquitectos designed a wide and light-filled courtyard with a wall of wide steps used as a seating area and vegetation in order to soften the galleries, passageways and communal areas. We used jasmin to the south, ivy to the north and lemon trees to perfume and add a little flavour to the council flats.

     Our proposal was made up of eight three-bedroom apartments and seven two-bedroom apartments. These two-bedroom apartments are potentially extendable to three-bedrooms. When designing the proposal we used 7 x 10 m2 from each of the two-bedroom apartments and used this space for the creation of communal areas. Depending on supply and demand, public interest and will, these spaces are negotiable. The loss of the communal areas would mean the extending of the two-bedroom apartments to three bedroom apartments and thus an increase in their built area.

     In our proposal we included commercial premises on the ground floor as well as parking spaces and storage space in the basement.

     Given the shape of the plot we proposed building six meters deep apartments in which the main rooms are directly connected with the street via wooden shutters filtering views and sun exposure.

     The spaces are made flexible using mobile dividing walls and optional improvements that can be put in place in the future: a play room, studio, internet area, living room or a covered balcony; kitchens and wash rooms are ideally oriented to the south; two fully-equipped bathrooms would better the quality of the apartment and are located in a functional band situated next to the inner façade of each of the apartments.

     At MEDIOMUNDO arquitectos we designed a façade with a notable urban character. The tension between both the interior and exterior and the dividing walls and the corners creates a fragmented exterior that creates an unexpected composition of light and shadow.

     The location of the various elements that make up the façade create variable width spaces, both protected and open, that can be used as terraces or interior and exterior gardens or even spaces for locating instalations. They combine to form a filter that connects the building visually with the exterior.

COMPETITION – 51 Council flats in San Roque

COMPETITION – 51 Council flats in San Roque

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
51 Council flats in San Roque
PROGRAMME:
Council Housing
LOCATION:
San Roque, Cadiz
DATE OF COMPETITION:
2008
CATEGORY:
Residential
AREA:
4,400 m2
DEVELOPER:
Empresa Municipal del Suelo y la Vivienda de San Roque S.A. (EMROQUE – Municipal Housing Developers Council in San Roque)
COLLABORATORS:
F. Orizia, A.Lopez

    In 2008 the Empresa Municipal del Suelo y la Vivienda de San Roque S.A. (EMROQUE) launched an architectural competition to design fifty-one council flats in San Roque within a perimeter block.

    We proposed the construction of two housing blocks instead of the required perimeter block. We adapted their location and orientation to the topography. Foremost in our minds was the gereation of permeable urban fabric that opens onto open spaces and is oriented according to the basics of sustainable architecture.

    The building is organized with open galleries that open up to the central courtyard. On the southeastern side the garden is connected to the city on the ground floor. All parts of the building are developed on five floors and all apartments are complosed of three bedrooms. There is also a 30 m2 apartment on each floor.

    In our project the circulation and accesibility of the building guarantees optimal orientation, ventilation and permeability of sunlight according to the following sequence of spaces in the apartments: corridors, amenities, instalations and living areas.

COMPETITION – 8 Council houses in El Rubio (Sevilla)

COMPETITION – 8 Council houses in El Rubio (Sevilla)

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROJECT:
8 Council houses in El Rubio (Sevilla)
PROGRAMME:
Council Housing
LOCATION:
El Rubio
DATE OF COMPETITION:
2002
PROJECT:
2003
COMPLETION:

AWARD:
1st prize
CATEGORY:
Residential
AREA:
727.16 m2
DEVELOPER:
Sevilla Activa, SA (Diputacion de Sevilla)
QUANTITY SURVEYOR:
Abel Perez Cascán
OTHER AUTHORS:
Diego Brieva Estrada, Antonio Morales Linares

In 2004 MEDIOMUNDO arquitectos won the comission to design thirty-two council houses in Conil de la Frontera in a competition launched by ROSAM (Roche Sociedad Anonima Municipal) to build thirty-two council houses within a newly constructed area filled with developments. The project was completed in 2009.

At MEDIOMUNDO arquitectos we are interested in exploring the relationship between the interior and exterior of housing as a system of spaces of transition and a filter of intimacy. We tend to avoid simple openings in the facade and in this project proposed an intermediate space for exchange.

The weather conditions in Conil de la Frontera with strong winds and intense sunlight were decisive in our decision to incorporate a self-protective system of openings and the location of more vulnerable areas in protected parts of the houses without having to use external accessories such as latticework, eaves or parasols. In this way our project proposed passive sustainable systems according to traditional construction methods.

The brief was to build thirty-two two-storey terraced houses on a plot with an irregular geometry and topography. We proposed a vibrant, modulated and irregular sequence of volumes that create areas of light and shade and adapt to the natural slope of the plot.

The more public spaces of the houses are located on the ground floor whose entrance is set back from the street with a partially covered area. Next to the entrance there are toilets and a versatile multipurpose area. The brief required this to be a bedroom but we preferred to design an versatile space, thus allowing it to be used as an independent studio, office or playroom.

The other communal areas within each of the houses are well connected via qualified corridors. The ample staircase is incorporated into both the kitchen and living room and the covered balcony on the first floor connects the bedrooms with outside world.