COMPETITION – Las Libertades Square

COMPETITION – Las Libertades Square

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Las Libertades Square
PROGRAMME:
Square
LOCATION:
Sevilla
DATE OF COMPETITION:
2005
AWARDS:

CATEGORY:
Urbanism
AREA:
18.000 m2
DEVELOPER:
Sevilla Council
COLLABORATORS:
Fabio Orizia, Nicolás Pintos, Mariana Cecilio

In 2005 Seville City Council launched an architectural competition to design a square to be built over the railway lines to hide them from view.

MEDIOMUNDO arquitectos understands the city to be a meeting point of landscapes and happenings in profound coexistence with existing morphology. Within the city there are always events and everyday realities that transcend a specific moment in time. Therefore we proposed a project in which the planned space for liberty (as required in the terms and conditions of the competition) contributes to recover values of urban identity and integration, as well as creating new spaces in which liberty, culture, recreation and interaction can take place. At MEDIOMUNDO arquitectos we believe these spaces and architectures are able to stimulate, promote and integrate the intelligent city which we define as spaces that stimulate, increase and integrate the values of the city with those of both collective and individual citizens.

COMPETITION – IT´S WORTH TO… plug in Alcorcón

COMPETITION – IT´S WORTH TO… plug in Alcorcón

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Urban Project: identity, connectivity, sustainability, landscape design
LOCATION:
Alcorcon, Madrid. Spain
DATE OF COMPETITION:
2011
AWARDS:

CATEGORY:
Urban planning and public spaces
DEVELOPER:
Alcorcón Town Council
CO-AUTHORS:
Mario Ortega Gómez (Mog), Jesus Villata
COLLABORATORS:
Fabio Orizia, Antonio Alanis, Aitor Vega

In 2011 MEDIOMUNDO arquitectos made the following project for the EUROPAN competition.

Proposal:
     ‘re-cycle’ is to generate a new urban cycle for Alcorcón that creates a sustainable support for lacing production, natural, social and construction systems.
The thread of the regeneration of the area will be the free space qualified and productive, which shall convert the rural glen into an urban glen highly qualified and connected with the existing space.

     In order to achieve it we work in in the following differential aspects:
> ensuring self sustentability of material and energy resources
> get an intensive connectivity
> create a support of production and processing of raw materials
> consolidate the existing and proposed natural systems
> bet at cultural social and celebrations
> create an residential habitat and productive area favoring hybridization of uses

     Each of these objectives is developed in a supporting space of multiple variants. It has materials defined specifically and proposed management system that ensures the achievement of these objectives as well as the ‘sustainability’ in time. To visualize this, the following a ‘matrix’ relations and spaces.

     Pick one proposal summary of results of the urban planing: we propose a procedural management, brought up to different levels of management. Your codes are:
1. Densification with hybrid use (residential and industrial) along road east-west as it croses the cañada.
2. Focus assignments of public space of each parcel to the glen, ensuring development of a ‘generous’ section that allows multiple use. It has to be the main stream of social activities, cultural and productive.
3. Making the rest of public space in free production space: greenhouses, orchards, recycling.
4. Provide building ratio to ??the existing industries (‘by means of equipped bands) and holding in similar spaces compatible uses as a result of a10% of free area.
5. Manage to 50% of the residential building as innovative and creative and productive uses 50% and comercial

COMPETITION – ‘La Encarnación’ Square urban design, Museum and Market

COMPETITION – ‘La Encarnación’ Square urban design, Museum and Market

Technical Data

ARCHITECTS/AUTHORS:
MEDIOMUNDOArquitectos Marta Pelegrín + Fernando Pérez.

PROGRAMME:
Square Urban Design, Museum and Market
LOCATION:
Seville
DATE OF COMPETITION:
2004
CATEGORY:
Public Space, Market and Museum
AREA:
16,500 m2
DEVELOPER:
EMVISESA (Empresa Municipal de la Vivienda de Sevilla – part of Seville City Council)
CO-AUTHORS:
D. Brieva, G. Readelli, A. Morales
COLLABORATORS:
M. Reina

In 2004 EMVISESA launched an architectural competition to design an urban square, museum and market in the centre of Seville.

At MEDIOMUNDO arquitectos we decided to consider the Plaza de la Encarnación as the very heart of the city giving life to the various organs, systems and members that compose it. But we also wanted it to become its brain, a space in which to manifest the intelligent city and from which to stimilate, promote and integrate its values collectively. We created a project that would convert the Plaza de la Encarnación into a space providing patrimony, connectivity, scale and open space to the city. By creating a permanent open space the project would make possible the generation of a unique identity that would stimulate, promote and integrate the values of the intelligent city.

We define immaterial production of the city as the essence of relations and communications that generate the city. In this project we proposed the creation of a space that acts as a stage so that immaterial production of the city can take place.

We conceived our intervention as a re-information of the space. We could see that the recovery of the square, the creation of a subway station and the new uses of the adjacent buildings were all going to generate a new significance for the space on both a local and metropolitan level.

Recovering and highlighting the importance of the city’s heritage meant working on different time scales, with the processes of appropriation and the construction of a new patrimony for the future. We proposed building a new square, luminous and full of life, floating above the excavated substratum. This layer would house a huge public area. This layered construction would contain spaces for specific uses and other more generic spaces awaiting a panorama of possible future uses.

In our project the main structure incorporates laylight that filters light from outside into the other stratas in order to provide natural lighing within and views of the excavations from above. Other openings allow access to the market and museum. The main floor allows access to the new subway station and on the other side there is a loading and unloading area for merchandise.

At MEDIOMUNDO arquitectos we believe that every urban design project generates added value to the city. These projects shouldn’t only have a positive impact on those directly affected. Their positive effect should be shared amongst all citizens of any given community.